SCI-TECH CHALLENGE 2019

    Eleva CONSFERENȚ MIHAELA CRISTINA, din clasa a XI-a E de la Liceul Teoretic “Ovidius”, coordonată de profesor Victor Mihalașcu, s-a calificat în finala concursului SCI-TECH CHALLENGE 2019, ce se va desfășura la Bruxelles.
    Mihaela a declarat: “Experiența Sci-Tech Challenge-Finala Națională a fost unică. Anul acesta am primit problema traficului din Bruxelles: cum poți ajunge mai rapid dintr-un punct în altul reducând poluarea în același timp?
     Iată soluția propusă de noi: aplicația pentru mobil Together for Better. TFB este o aplicație de carsharing ce funcționează pe sistemul de traseu comun: introduci punctul de plecare și destinația. Fie ca șofer, fie ca pasager, sistemul este același. Printre avantajele aplicației TFB se numără: reducerea poluării prin reducerea numărului de autovehicule ce se deplasează în trafic, decongestionarea traficului, mobilitatea mai mare, socializarea între pasageri, legarea unor noi prietenii, sporirea încrederii în comunitate. De asemenea, am adus și o variantă eco a metroului: amplasarea de turbine eoliene în liniile de metrou, astfel încât să fie produs curentul electric necesar deplasării sale, iar giganții transportului să circule în regim automat, fără a consuma alte resurse. Pentru Sci-Tech Grand Finale Bruxelles 2019 mă voi înarma cu creativitate și inovație și, deasemenea, determinare – trebuie să vin acasă cu marele premiu.”

 

A zecea ediţie a Școlii de Afaceri

     Luna noiembrie a adus pentru elevii ovidişti, pe lângă perioada tezelor, și a zecea ediție a proiectului “Școala de Afaceri”.
    Organizat în continuare de către Centrul de Resurse pentru Educație Economică Constanța sub îndrumarea domnului profesor Victor Mihalașcu, în colaborare cu DJST Constanța şi Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa, acesta a oferit celor înzestrați cu spiritul de întreprinzător șansa de a-și testa cunoștințele în domeniul afacerilor și de a le îmbogăți.
    Proiectul s-a desfășurat în perioada 14-15 noiembrie în cadrul Liceului Teoretic “Ovidius” Constanța în două serii, datorită numărului mare de participanți și a fost alcătuit din trei etape.
   În prima etapă participanții au primit trei chestionare care evaluau atât personalitatea, cât și interesele profesionale, pentru o confirmare a înclinației elevilor către antreprenoriat şi către o anumită profesie.
   În cea de-a doua etapă elevii au fost provocați să realizeze o dezbatere pe baza temei “Afacerile în localitatea noastră-trecut, prezent și viitor” prin intermediul căreia aceștia au apelat la cunoștințele lor din domeniul istoriei, geografiei, literaturii etc. despre afacerile locale, dar și despre piața actuală, analizând domeniile nevalorificate din punct de vedere economic. Tot în cadrul dezbaterii, elevii și-au prezentat ideile despre propria afacere posibilă, printre acestea enumerându-se afaceri pe bază de pescuit, apicultură, comerț naval, agricultură, turism, inginerie navală, imobiliare, dar și reabilitarea unor obiective turistice tradiționale, cât și naturale.
  Ultima probă prin care au trecut concurenții a fost un concurs pe echipe care a testat atât creativitatea, cât și abilitățile antreprenoriale, aceștia primind un studiu de caz pe baza căruia au surprins elementele incorecte în desfășurarea unei afaceri de succes.
   La final, juriul format din elevii câștigători ai ediției desfășurate în anul precedent a notat răspunsurile participanţilor şi desenele asociate acestora pe baza unor bareme.
   Echipele câștigătoare formate din Cazan Mirela Andreea, Marin Amalia Elena, Rusu Mara Alexandra, Stereciu Teodora și respectiv Fîntînă Olivia, Gimpirea Larisa Gabriela, Leuștean Ioana Andreea, Gheorghiu Alexandra Valentina, Alpetri Iulita nu au plecat acasă nepremiate. Acestea au primit din partea Centrului de Resurse pentru Educație Economică Constanța diferite premii, în bani şi în lucrări de specialitate.
   Tuturor participanţilor le-au fost oferite de către DJST diplome de premii/participare.
   Toate momentele frumoase au fost surprinse de către fotoreporterul Gheorghe Andrei Marian de la clasa a IX-a B.

        Ana Florina Bădilă - voluntar CREE Constanţa

 

 

Încă un premiu la concursurile regionale de economie obținut de elevii ovidiști

      Pe data de 6 iunie 2018 s-a desfășurat faza finală a concursului regional “Florian Urs”, organizat de către Colegiul Economic “Ion Ghica” Brăila.
     Premiul al III-lea la secțiunea “Economie” a fost obținut de către elevul Poalelungi Gabriel, de la Liceul Teoretic „Ovidius”. A mai participat eleva Baciu Andreea. Ambii sunt elevi în clasa a XI-a, profesor îndrumător Victor Mihalașcu.

 

 

Concursuri regionale de economie și planuri de afaceri pentru elevi

     Joi, 10 mai 2018, la Liceul Teoretic OVIDIUS din Constanța s-a desfășurat, faza finală a concursurilor regionale:
         - Gândesc economic, deci câștig – concurs de gândire economică, ce se adresează elevilor din ciclul superior al liceului;
         - Și eu voi fi întreprinzător! – concurs de planuri de afaceri realizate de echipe de elevi de liceu.
    Inițiate de Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa, având ca parteneri Liceul Teoretic OVIDIUS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, BRD Groupe Societe Generale S.A. regiunea Dobrogea și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, concursurile se află la cea de-a XIII-a ediție. Sponsor principal al actualei ediții este S.C. Kineterra Concept SRL.
     În acest an, la faza finală au participat elevi din județele Bacău și Galați (participare on-line), Brăila, Iași și Constanța (participare directă), îndrumați de cadre didactice dedicate muncii de diversificare a metodelor de dezvoltare a gândirii economice eficiente. Pentru liceele de la care provin acești elevi participarea la aceste concursuri a devenit o tradiție, o componentă semnificativă a culturii lor organizaționale.
     Și în acest an, faza finală a concursurilor, ca de altfel și cele anterioare, s-a realizat de către inițiatori în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, instituție ce a sprijinit constant activitățile competiționale ce vizează dezvoltarea la elevi și tineri a competențelor de bază.
     Concursurile se adresează elevilor de liceu și încununează o etapă din efortul lor pentru formarea unui mod economic de gândire eficient și pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Pentru participanții direcți sau on-line la această fază, cât și pentru colegii acestora (participanți la fazele anterioare sau simpli spectatori) concursurile Și eu voi fi întreprinzător! și Gândesc economic, deci câștig se constituie în stimulente semnificative pentru inițiativa antreprenorială, adică pentru ceea ce se dorește a fi unul din semnele distinctive ale generației tinere.
     Festivitatea de premiere a avut loc joi, 10 mai 2018, ora 14:00, în aula mică a Liceului Teoretic OVIDIUS din Constanţa.

    Am urmărit permanent să corelăm activitățile de formare adresate cadrelor didactice (acesta fiind, în fapt, principalul obiect de activitate la înființarea organizației noastre – CREE Constanța) cu cele adresate elevilor noștri, dezvoltării spiritului lor competitiv și de inițiativă în domeniul vieții economice. Și, am reușit! De 13 ani, concursurile ințiate de noi și sprijinite constant de Liceul Teoretic OVIDIUS, de Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, se constituie în repere ale activităților extracurriculare cu un puternic impact formativ. Anul acesta, după 12 ediții desfășurate, concursurile au fost incluse în Calendarul Activităților Educative Regionale (CAER) al MEN, domeniul științific”, a declarat prof. Victor Mihalaşcu, directorul CREE Constanţa.

 

Ediția a IX-a a „Școlii de afaceri” pentru elevii liceeni ovidiști

        În zilele de 30 octombrie și 1 noiembrie 2017 a avut loc o nouă ediție a „Școlii de Afaceri” organizată de către Centrul de resurse pentru educație economică Constanța (director profesor Victor Mihalașcu), în colaborare cu Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța. Partener principal a fost și de data aceasta Direcția județeană de sport și tineret Constanța.
       La activitate au participat 150 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, individual și pe echipe, ca și numeroși voluntari ce deprind tainele organizării unor asemenea acțiuni extracurriculare de amploare cu elevii liceeni. Școala de afaceri a constat din activități teoretice, metodice și practice, precum dezbaterea privind afacerile economice în Constanța/Dobrogea ieri, azi și mâine ori concursul de antreprenoriat devenit deja tradițional între echipe, pe baza unui studiu de caz având ca scop stimularea creativității economice și artistice a elevilor participanți.
        Tuturor participanților le-au fost acordate de către organizatori diplome de participare precum și premii.

 

Un elev ovidist la faza națională a concursului
“Istorie și societate în dimensiune virtuală”


       Câștigător pentru doi ani succesiv al fazei județene, elevul Chirea Alexandru Cornel, din clasa a XII-a, a participat recent la Ploiești la faza națională a concursului “Istorie și societate în dimensiune virtuală”, secțiunea soft educațional.
       Îndrumat de profesorii Mihaela Vișinoiu (Informatică) și Victor Mihalașcu (Economie), Alexandru a avut o comportare remarcabilă, prezentând lucrarea “Economie pe Net”. Originalitatea acestei lucrări a fost susținută în primul rând de interactivitatea lecțiilor prezentate și de tipurile diferite de teste (grilă, aritmogrif, labirint). Lucrarea a obținut 87 de puncte, care l-au clasat pe locul al 9-lea pe țară. Felicitări!

 

MECI DE DEZBATERI ONLINE


     Vineri, 25 noiembrie 2016, s-a desfăşurat un meci de dezbateri, aparținând formatului World Schools, între echipajul Liceului Teoretic „Ovidius“ din Constanţa şi cel al Colegiului Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti.
       Tema dezbaterii a surprins o întrebare de actualitate: școala românească pregătește elevii pentru viaţă?
       Echipajul Liceului “Ovidius”, format din elevii Pernici Andreea (clasa a XII-a D), Ciotu Cătălin (clasa a XII-a D) și Cucoară Marian (clasa a XII-a B) au susţinut moţiunea aducând argumente precum diversitatea informației predate, deschiderea către piața muncii şi dezvoltarea de abilităţi sociale, intelectuale şi emoționale, pe când echipa opoziţiei a prezentat argumente care aduceau în prim-plan insuficienţa fondurilor acordate educaţiei și supraîncărcarea materiei.
       Dezbaterea în mediul online s-a desfăşurat sub coordonarea profesorilor de științe socio-umane Mihalașcu Victor (Liceul Teoretic „Ovidius“) și Duța Sburlan (Colegiul Național „Grigore Moisil“ Onești), cu sprijinul directorilor celor două licee partenere, profesor Anghel Cristina, profesor Bereczi Mariana și informaticienilor celor două licee.
       Verdictul final a fost dat de către domnul profesor Valerian-Sorin Lungu, arbitru al dezbaterii, de la colegiul din Onești, după o sesiune de feedback utilă elevilor. Dacă anul trecut ovidiştii au câştigat, anul acesta echipa opoziției, reprezentată de elevii Colegiului Național „Grigore Moisil“ a reușit să câştige.

 

 

Sci-Tech Challenge

        Echipa JA România organizează și în acest an întâlniri cu reprezentanți din mediul de afaceri, pentru liceenii pasionați de tehnologie și științe exacte.
          Întâlnirea cu elevii ovidiști a avut loc în ziua de 23.11.2016 în aula mică a Liceului Teoretic “Ovidius” Constanța. Au participat ca voluntari din mediul de afaceri specialiștii din partea ExxonMobil Lavinia Dinu și Gary Robertson, operations manager în cadrul companiei.
           Această activitate precede competiția Sci-Tech Challenge, programată pentru luna martie la Constanța.
         Au mai participat elevii Florescu Tiberiu și Cristea Radu, clasa a XII-a, câștigători ai fazei europene, ediția a IV-a, precum și Dorin Călin, Senior Program Manager/JA România și prof. Mihalașcu Victor, director al Centrului de Resurse pentru Educație Economică Constanța.

      

URMAȘII PRINCIPELUI CANTEMIR

             Pe data de 27 octombrie 2016, s-a finalizat concursul școlar interdisciplinar “Urmașii Principelui Cantemir” organizat de către Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Iași.
            Dintre cele 10 echipe de elevi de la Liceul Teoretic “Ovidius”, cu participare indirectă, au obținut premii și mențiuni:
                 * premiul II - Brumaru Ștefania și Munteanu Alexandru, clasa a XI-a C;
                 * premiul III - Potra Liviu și Tudor Elena Alexandra, clasa a XI-a E;
                 * mențiune - Oașe Teodora Monica, Popa Andrei Cătălin, Nicolae Sonia și Drăgănoiu Robert, clasa a XI-a B;
                 * premiu special - Alpetri Domnica și Mîrzoc Veronica, clasa a XI-a C.
            Elevii au fost coordonați și îndrumați de către domnul profesor Mihalașcu Victor.DOI ELEVI OVIDISTI IN ECHIPA ROMANIEI CARE A CASTIGAT

FINALA EUROPEANA A  SCI-TECH CHALLENGE!

 

             Marea finală europeană a Sci-Tech Challenge, ce a avut loc pe data de 25 mai 2016 la Bruxelles, a adus în competiție cele trei echipe câștigătoare ale etapei europene, ce s-a ținut online cu două luni în urmă.

             Cele trei echipe ce au concurat au fost cele ale României, Belgiei și Marii Britanii, marea câștigătoare fiind cea a României, ce a reușit să impresioneze juriul format specialiști în domeniul transporturilor. În cadrul acestei etape, echipele participante nu au avut voie să schimbe ideile proiectului, ci doar să îmbunătățească prezentarea Powerpoint a acestuia.

         Printre jurații din finală s-a numărat și ministrul transporturilor din regiunea Bruxelles, Pascal Smet, care a fost impresionat de proiectul României și a invitat echipa în biroul său, oferindu-le apoi un ghid pentru a vizita orașul.

             Din echipa câștigătoare a României au făcut parte și elevii Florescu Tiberiu și  Radu Ștefan Cristea, clasa a XI-a.

              Elevii au fost selecționați și îndrumați de către profesorul Mihalașcu Victor.

 

VISIONARY  UNIQUE MINDS (V.U.M.) COMPETITION

- VARNA UNIVERSITY OF MANAGEMENT -

    

       Sâmbătă, 27.02.2016, a avut loc finala competiţiei de afaceri start-up “Visionary Unique Minds”, organizată de Universitatea de Management din Varna, prima în topul universităţilor de business din Bulgaria.

      Liceul Teoretic “Ovidius” Constanţa a fost reprezentat de 5 echipe, coordonate de profesorul Victor Mihalașcu: SynchroThink, centru de meditaţii (locul 4, Alina Mihaela Micu, Iulia Iamandei); IceBee, comerț cu produse apicole (locul 5, Adela Abălaru, Filip Ţepeş, Maria Niculae, Sorina Gabriela Milescu); Antek, centru de echitaţie (locul 6, Andreea Aldea, Teodora Papuc); Wonder Library, ceainărie-librărie (locul 7, Andreea Pernici, Cătălina-Claudia Pocriște); EvoSports, bază sportivă şi sală de fitness (locul 8, Alexandru Cornel Chirea, Alexandru Răzvan Cărare, George Gabriel Nicoară, Mihnea-Gabriel Cristea).

      Elevii de clasa a XI-a au trebuit să atingă anumite obiective pe parcursul etapelor competiţiei, cu ajutorul unor mentori cu experienţă în acest domeniu din Bulgaria şi Anglia. În etapa finală, punctajele s-au acordat corespunzător pe baza evaluării activităţii fiecărei echipe.

    Pe baza planurilor de marketing, de management, de producţie si de finanţe, aceştia au creat un profil al afacerii pe mai multe reţele sociale online consacrate: Twitter (unde target-ul a constat în atragerea a 50 persoane care să le urmărească activitatea), LinkedIn (200 persoane au trebuit să se alăture grupului creat), YouTube (200 persoane care să vizualizeze filmuleţele profesionale create de fiecare echipă, precum şi 50 like-uri), F6S (platformă internaţională de investitori, unde investitori din lumea reală a afacerilor au avut acces la vizualizarea afacerii fiecărei echipe in detaliu, aici scopul fiind atragerea unei investiţii iniţiale de 500 USD).

    Această competiţie le-a oferit elevilor oportunitatea de a-şi pune în practică abilităţile economice şi antreprenoriale dobândite pe parcursul cursurilor şcolare, precum şi cele lingvistice, întrucât competiţia s-a desfăşurat în limba engleză. Spiritul inovator, creativitatea, cunoştinţele în domeniul IT şi cel al marketingului, ţinând cont că elevii au trebuit să creeze reclame cât mai verosimile, au fost, de asemenea, competenţe demonstrate şi dezvoltate pe parcursul competiţiei V.U.M.