Activităţi desfăşurate şi rezultate obţinute de elevii constănţeni
îndrumaţi de membrii CREE Constanţa

CREE Constanţa s-a preocupat încă de la înfiinţarea sa de antrenarea elevilor în activităţi specifice de performanţă sau de educaţie economică, precum olimpiade şi concursuri şcolare, concursuri proprii de Economie şi planuri de afaceri, cursuri opţionale de Educaţie Economică şi Antreprenorială Eficientă. Cursul opţional pentru gimnaziu se desfăşoară pe durata a doi ani, în baza unei programe şcolare aprobate de MECT, prin OMEC nr. 4730/22.09.2004.
        O recunoaştere a activităţii "olimpicilor" ovidişti la disciplina Economie a constituit-o acţiunea desfăşurată în decembrie 2007 de către CityFinancial.

 

Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa şi Liceul Teoretic „Ovidius”, în parteneriat cu Centrul Europe Direct, găzduit de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Constanţa, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa sunt organizatorii proiectului "Şcoala de afaceri". Proiectul vizează o introducere a tinerilor în spiritul antreprenorial, prin realizarea unei informări cu privire la mediul de afaceri român şi european, prezentarea unor idei de afaceri, schiţarea planului de afaceri, sursele de finanţare din fonduri naţionale şi europene etc.
Începând din 2010, în fiecare an şcolar s-a desfăşurat câte o ediţie a Şcolii de afaceri.

În zilele de 30 octombrie și 1 noiembrie 2017 a avut loc ediția a IX-a a „Școlii de Afaceri” organizată de către Centrul de resurse pentru educație economică Constanța (director profesor Victor Mihalașcu), în colaborare cu Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța. Partener principal a fost și de data aceasta Direcția județeană de sport și tineret Constanța.
       La activitate au participat 150 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, individual și pe echipe, ca și numeroși voluntari ce deprind tainele organizării unor asemenea acțiuni extracurriculare de amploare cu elevii liceeni. Școala de afaceri a constat din activități teoretice, metodice și practice, precum dezbaterea privind afacerile economice în Constanța/Dobrogea ieri, azi și mâine ori concursul de antreprenoriat devenit deja tradițional între echipe, pe baza unui studiu de caz având ca scop stimularea creativității economice și artistice a elevilor participanți.
       Tuturor participanților le-au fost acordate de către organizatori diplome de participare precum și premii.

        Elevii premianți ai primei serii a concursului, desfășurată în data de 30 octombrie, au fost:
         Premiul I: Teacă Maria, Spălățelu Silvia Oana, Giuroiu Bianca, Tănase Andreea Teodora, Călimente Alex Ștefan, Dima Mario Alexandru
            Premiul II: Marian Carla Georgia, Mindea Isabella Maria, Minea Alexandra Elena, Paraschiv Corina Raluca, Popescu Roxana, Vaccea Seylin Milena
           Premiul III: Anton Maria, Barău Elena, Gherase Crina, Gheorghe Alexia Diana, Cantoriu Anca Mihaela, Roșu Andreea Maria
       Juriul acestei primei serii a fost format din: profesor Mihalașcu Victor și elevi premiați la ediția anterioară – Anton Maria, Matei Anastasia, Borcan Andreea, Vrabie Diana.

        Seria a doua a concursului s-a derulat în data de 1 noiembrie și a avut următorii premianți:
             Premiul I: Bădilă Ana, Chiru Alexandra, Consferenț Mihaela, Gunes Berkant, Soporan Mihail, Stoica Alexandru
           Premiul II: Banu Alexandru, Ciurea Robert, Mînzală Daniel, Popa Flavius, Vălinescu Sebastian, Ion Cristian
             Premiul III: Golovei Dumitru, Vîlcică Alexandru, Buzatu Lucian, Roșca Bogdan, Bardu Octavian, Lazăr Raul
         Juriul acestei serii a fost format din: profesor Mihalașcu Victor și elevi premiați la ediția 2016 – Berchiu Maria, Bratu Livia, Cuciuc Bianca, Ciorbaru Gabriel.

 

Vineri, 25 noiembrie 2016, s-a desfăşurat la Liceul Teoretic “Ovidius” din Constanţa o nouă ediţie a şcolii de afaceri în organizarea Centrului de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa în colaborare cu DJST Constanţa şi conducerea liceului.
       Au participat elevi selecționați dintre cei mai pasionați de antreprenoriat ca ştiinţă şi practică. Activitatea a constat din aplicarea unor teste ce au vizat spiritul antreprenorial potenţial al fiecăruia dintre participanţi şi posibile profesii, o dezbatere privind afaceri din localitatea noastră de ieri, azi şi mâine, ca şi un concurs pe echipe de rezolvare a unui studiu de caz referitor la greşeli şi posibile soluţii de rezolvare/evitare a acestora de către un întreprinzător într-o afacere economică ipotetică.
       ”A fost o experienţă deosebită pe care o voi recomanda şi altor colegi, diferită faţă de alte activităţi similare şi care te ajută chiar dacă nu devii antreprenor imediat, contribuind la dezvoltarea ta personală”, a declarat Anastasia Matei, clasa a X-a B, încântată de experienţa acumulată.
       ”Sincer, personal nu credeam că mă voi descurca, dar cu ajutorul echipei din care am făcut parte, am reuşit să rezolvăm toate cerinţele activităţii. Sunt recunoscătoare domnului profesor Mihalaşcu Victor, coordonatorul acţiunii, director al CREE Constanța, pentru sprijinul acordat şi pentru implicarea sa în formarea noastră ca viitori întreprinzători, a declarat Andreea Borcan, clasa a X a B.
        Concursul, dotat cu premii, a fost câştigat de către echipa clasei a X-a B, formată din elevii Anton Maria, Borcan Andreea, Covaliu Alexandru, Matei Anastasia și Vrabie Diana-Teodora. Premiul al II-lea a fost obținut de echipa clasei a X-a C, din care au făcut parte elevii Berchiu Maria, Bratu Livia, Ciorbaru Gabriel, Cuciuc Bianca și Manea Alexandru. Echipa formată din Basalic Eduard, Căpățână Veronica, Ciocârlan Gabriela, Enescu Cristina, Ghenu Vlad și Rașid Sevgean a primit premiul al III-lea.

 

     Joi, 18 februarie 2016, s-a desfăşurat la Liceul „Ovidius” Constanţa ediţia a VII-a a Şcolii de afaceri pentru elevi. La activitate au participat 38 de elevi selectaţi în funcţie de rezultatele la disciplinele economice şi de interesul lor pentru problema antreprenoriatului în condiţiile crizei economice. Elevii au participat la o dezbatere privind orientarea profesională şi nevoia antreprenoriatului în economia actuală a României.

     În partea a doua a fost organizat un concurs pe echipe referitor la modalităţi de promovare a produsului unei firme astfel încât să se obţină o cifră de afaceri cât mai mare. Câştigătorilor le-au fost acordate premii în bani şi obiecte din partea CREE Constanţa.

     Concursul a fost organizat de către Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa, în colaborare cu conducerea Liceului Teoretic „Ovidius” Constanţa.

       Echipa care a obţinut premiul I la concursul din anul acesta a fost formată din elevii: Ciufu Iulia-Mihaela, Ene Gabriela Amalia, Oaşe Teodora-Monica, Popa Andrei-Cătălin, Popescu Lia-Cristina, Topliceanu Ioana-Adriana, Trandafir Andrei-Nicolae.


 

 

    Practic, de la înfiinţarea CREE Constanţa, toate acţiunile de educaţie economică şi antreprenorială a elevilor şi cadrelor didactice au fost realizate cu sprijinul efectiv a sute de elevi voluntari, din toate clasele şi nivelurile de studii. Aceştia au fost recompensaţi cu diplome de voluntari ai CREE Constanţa.

        Pentru a marca Anul European al Voluntariatului, elevii şi profesorii de la Liceul Teoretic Ovidius Constanţa au organizat vineri, 18.11.2011, o serie de activităţi dedicate acestui eveniment.
        Un moment deosebit l-a constituit acordarea de către Instituţia Prefectului, reprezentată de doamna director Piscanu Liliana, a primelor certificate de voluntar din acest an unui număr de 74 elevi, ca şi profesorului coordonator Victor Mihalaşcu, pentru activitatea desfăşurată ca voluntari în cadrul  a 3 concursuri naţionale de antreprenoriat şi economie: "Şi eu voi fi întreprinzător!", "Gândesc economic, deci câştig!", "Cele mai bune lecţii de economie", organizate anual de către Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa în colaborare cu DJST Constanţa, Centrul Europe Direct Constanţa, Facultatea de ştiinţe economice. Prof. Victor Mihalaşcu, directorul CREE Constanţa şi coordonatorul activităţilor de voluntariat, a declarat: "Sprijinul elevilor voluntari în organizarea activităţilor CREE Constanţa cu cadrele didactice şi cu elevii înşişi este de un real folos atât nouă, cât şi pentru educaţia elevilor".
       Consiliul Şcolar al Elevilor "Ovidius" a organizat târgul de ONG-uri "Liceenii şi voluntariatul", ediţia a doua, târg la care au participat ONG Mare Nostrum, CENTRAS, AIESEC, INTERACT, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi "Orthograffiti", CREE Constanţa, WorldVision Romania, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Societatea Naţională de Cruce Roşie – filiala Constanţa, Sweet Land. ONG-urile şi-au prezentat ofertele de voluntariat în faţa a peste 650 de elevi de la Liceul Teoretic Ovidius Constanţa, mulţi dintre aceştia exprimându-şi interesul de a participa la activităţile/proiectele derulate de asociaţiile prezente la târg. Târgul de voluntariat face parte din proiectul "Voluntariat la Ovidius" realizat în cadrul concursului "Lider European", de către elevii Irina Nedelcu, Ioana Brighilă, Evelyn Kecskes şi Răzvan Moise. "Lider European" este un program dezvoltat în parteneriat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu scopul de a dezvolta abilităţile de leadership ale elevilor şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de voluntariat.