A - XIV-a ediție a concursurilor de economie și planuri de afaceri la
Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța

     Joi, 16 mai 2019, la Liceul Teoretic OVIDIUS din Constanța s-a desfășurat faza finală a concursurilor regionale:
         - Gândesc economic, deci câștig! – concurs de gândire economică, ce se adresează elevilor din ciclul superior al liceului;
           - Și eu voi fi întreprinzător! – concurs de planuri de afaceri realizate de echipe de elevi de liceu.
     Devenite o tradiţie, aflate la cea de-a XIV-a ediţie, aceste concursuri sunt organizate de Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa, având ca parteneri Liceul Teoretic OVIDIUS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, BRD Groupe Société Générale S.A. regiunea Dobrogea și Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Ambele concursuri sunt înscrise în Calendarul Activităţilor Educative Regionale, al Ministerului Educaţiei Naţionale.

       La începutul desfășurării fazei finale a celor două concursuri regionale, domnul profesor Victor Mihalașcu, director al CREE Constanța, a propus participanților păstrarea unui moment de reculegere în memoria profesorului George-Paul Lăcătuș, primul președinte al Centrului Român pentru Educație Economică, decedat la data de 24.01.2019. După aceasta, domnul director al CREE Constanța și doamna profesor Cecilia Băraru, director adjunct al CREE Constanța, au vorbit pe scurt despre activitatea lui George Paul Lăcătuș și sprijinul permanent acordat de către acesta filialei Constanța a CREE.


    La această fază finală au participat elevi din județele Bacău, Brăila, Iași și Constanța, cărora li s-au alăturat, în această ediţie, elevi din judeţul Neamţ. Echipajele de elevi sunt îndrumate de cadre didactice dedicate muncii de diversificare a metodelor de dezvoltare a gândirii economice eficiente. Pentru liceele de la care provin acești elevi participarea la concursuri a devenit o tradiție, o componentă semnificativă a culturii lor organizaționale.
     Și în acest an, faza finală a concursurilor, ca de altfel și cele anterioare, s-a realizat de către inițiatori în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, instituție ce a sprijinit constant activitățile competiționale ce vizează dezvoltarea la elevi și tineri a competențelor de bază.
    Concursurile se adresează elevilor de liceu și încununează o etapă din efortul lor pentru formarea unui mod economic de gândire eficient și pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Pentru participanții la această fază, cât și pentru colegii acestora (participanți la fazele anterioare sau simpli spectatori) concursurile "Și eu voi fi întreprinzător!" și "Gândesc economic, deci câștig!" se constituie în stimulente semnificative pentru inițiativa antreprenorială, adică pentru ceea ce se dorește a fi unul din semnele distinctive ale generației tinere.
     Comisia concursului regional de economie „Gândesc economic, deci câștig!” a fost alcătuită din următorii profesori: prof. Băraru Cecilia – președinte – director adjunct al CREE Constanța şi prof. Drăghici Cornelia – vicepreședinte - Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila.
       Premianții concursului au fost:
       Premiul IMăntăilă Silviu – Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, profesor îndrumător Drăghici Cornelia;
       Premiul IIŞerban Teodor – Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, profesor îndrumător Drăghici Cornelia;
       Premiul III Baţu Marco Teodor – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, profesor îndrumător Mihalașcu Victor.
    Din comisia concursului regional de planuri de afaceri „Și eu voi fi întreprinzător!” au făcut parte: prof. Popescu Lavinia - președinte – membru CREE Constanţa, prof. Iorga Irina Ana - Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” Iaşi, Günes Berkant – secretar – elev la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, membru al echipajului câștigător al ediției anterioare.
       Premianții concursului au fost:
       Premiul I Aioanei Miruna Ioana, Ancuţa Iulia Sabina, Bădică Andreea Bianca, Harton Alexia Mihaela, Pârvan Vlad Ionuţ de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „S.C. Prepi & amicii S.R.L.”;
        Premiul II Bizineche Briana, Cucu Maria Sânziana, Ionescu Diana Elena, Ioniţă Andreea Bianca,
Memet Enisa de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „Disneyland Romania”;
                      - Munteanu Simona Beatrice, Dănilă Cosmina de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Iaşi, cu planul de afaceri ”Complexul Sakura Apicultor”;
        Premiul IIIKoutsios Brianna, Oprişan Ioana, Ştolea Antonia, Yazgan Deniz, Marcu Elena de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „S.C. ECOTITO S.R.L.”;
                       - Miton George Daniel, Obreja Mădălina de la Liceul „Dimtrie Cantemir” Iaşi, cu planul de afaceri „Urbis Vet. Servicii veterinare mobile”.

         

 

 

Faza județeană a ediției a XIII-a a Concursului regional “Și eu voi fi întreprinzător!”
la Liceul Teoretic “Ovidius” Constanța

     Vineri, 12 aprilie 2019, în aula mică a Liceului Teoretic “Ovidius” Constanța a avut loc faza județeană a concursului de planuri de afaceri pentru elevi, o competiție devenită tradițională.
    Organizatorii acestui eveniment au fost Centrul de Resurse pentru Educație Economică Constanța și Liceul Teoretic “Ovidius” Constanța, alături de care s-au aflat partenerii ISJ Constanța și DJST Constanța și sponsorul principal BRD Groupe Societe Generale Regiunea Sud-Est, Grup Constanța.
    Concursul, inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene al MEN, domeniul științific, poziția 874, a fost câștigat de către echipa Liceului Teoretic “Ovidius” formată din: Koutsios Brianna, Marcu Elena, Oprișan Ioana-Patricia, Ștolea Antonia-Ioana, Yazgan Deniz, cu un proiect despre agricultură și produse agricole de interes pentru domeniul farmaceutic.
    Celelalte două premii au fost câștigate de către echipele: Bizineche Briana, Cucu Maria Sânziana, Ionescu Diana-Elena, Ioniță Andreea-Bianca, Memet Enisa respectiv Aioanei Miruna-Ioana, Ancuța Iulia-Sabina, Bădică Andreea-Bianca, Harton Alexia-Mihaela, Pârșan Vlad-Ionuț, ambele de la liceul organizator.
     Toate cele trei echipe au fost îndrumate de către profesor Victor Mihalașcu.
     Cele trei echipe premiate vor participa pe 16 mai 2019 la faza finală a aceluiași concurs ce se va desfășura la Liceul Teoretic “Ovidius” Constanța.
     Doamna Tudosă Alina, una dintre profesoarele îndrumătoare, de la Liceul Teoretic “George Călinescu”, a apreciat în mod deosebit calitatea prezentărilor realizate de elevi, eforturile depuse de către profesorii coordonatori, exprimându-și speranța ca în viitor mai mulți profesori își vor îndemna elevii să participe la aceste concursuri, ca modalitate de dezvoltare a creativității și competitivității acestora.

 

 

Concursuri regionale de economie și planuri de afaceri pentru elevi

 

     Vineri, 15 martie 2019, s-a desfăşurat la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanţa, faza judeţeană a concursului regional "Gândesc economic, deci câștig!", ediţia a XIV-a, inclus în CAER al MEN, 2019.
     Concursul a fost câştigat de către elevul Baţu Marco, de la Liceul "Ovidius" Constanţa, profesor îndrumător Mihalaşcu Victor, urmat de către Rusu Mihai de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Constanţa, profesor îndrumător Hristache Mariana. Elevele Bistrae Ioana şi Caramanlâ Yldâz Ebru, de la liceul gazdă au ocupat locul al treilea.

 

     Joi, 10 mai 2018, la Liceul Teoretic OVIDIUS din Constanța s-a desfășurat, faza finală a concursurilor regionale:
         - Gândesc economic, deci câștig! – concurs de gândire economică, ce se adresează elevilor din ciclul superior al liceului;
         - Și eu voi fi întreprinzător! – concurs de planuri de afaceri realizate de echipe de elevi de liceu.
    Inițiate de Centrul de Resurse pentru Educaţie Economică Constanţa, având ca parteneri Liceul Teoretic OVIDIUS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, BRD Groupe Societe Generale S.A. regiunea Dobrogea și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, concursurile se află la cea de-a XIII-a ediție. Sponsorul principal al actualei ediții a fost S.C. Kineterra Concept SRL.
     În acest an, la faza finală au participat elevi din județele Bacău și Galați (participare on-line), Brăila, Iași și Constanța (participare directă), îndrumați de cadre didactice dedicate muncii de diversificare a metodelor de dezvoltare a gândirii economice eficiente. Pentru liceele de la care provin acești elevi participarea la aceste concursuri a devenit o tradiție, o componentă semnificativă a culturii lor organizaționale.
     Și în acest an, faza finală a concursurilor, ca de altfel și cele anterioare, s-a realizat de către inițiatori în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, instituție ce a sprijinit constant activitățile competiționale ce vizează dezvoltarea la elevi și tineri a competențelor de bază.
     Concursurile se adresează elevilor de liceu și încununează o etapă din efortul lor pentru formarea unui mod economic de gândire eficient și pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Pentru participanții direcți sau on-line la această fază, cât și pentru colegii acestora (participanți la fazele anterioare sau simpli spectatori) concursurile "Și eu voi fi întreprinzător!" și "Gândesc economic, deci câștig!" se constituie în stimulente semnificative pentru inițiativa antreprenorială, adică pentru ceea ce se dorește a fi unul din semnele distinctive ale generației tinere.

    Comisia concursului regional de economie „Gândesc economic, deci câștig!” a fost alcătuită din următorii profesori: Băraru Cecilia – președinte – director adjunct al CREE Constanța, Drăghici Cornelia – vicepreședinte - profesor la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila, Bocâncă Florența – secretar – profesor la Colegiul Economic din Mangalia.
     Premianții concursului au fost:
         Premiul I - Zaharia Raluca - Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, profesor îndrumător Stan Carmen;
         Premiul II – Poalelungi Gabriel – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, profesor îndrumător Mihalașcu Victor;
         Premiul III - Zabolodni Ana – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, profesor îndrumător Mihalașcu Victor;
      Mențiune specială – Dicianu Andreea Nicoleta - Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila, profesor îndrumător Drăghici Cornelia;
        Mențiune – Zainea Paula Eugenia - Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila, profesor îndrumător Drăghici Cornelia.


       Din comisia concursului regional de planuri de afaceri „Și eu voi fi întreprinzător!” au făcut parte: Călin Daciana – președinte – profesor Liceul cu program sportiv Constanța, Zemeili Elena - profesor la Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila, Geladin Aiten – profesor Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, Cosma Bianca – secretar – elevă la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, membră a echipajului câștigător al ediției anterioare.

     Premianții concursului au fost:
         Premiul I – Gorgan Giulia Andreea, Guneș Berkant, Legănel Iarina Ioana, Ursu Nikita Sabina de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „S.C. Rombustibil S.R.L.”;
         Premiul II – Anghel Gianina Mihaela, Găvăneanu Aurel Gabriel de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Brăila, cu planul de afaceri „Cultura Deschizandra”;
         Premiul III – Andron Anca Florentina, Calancea Mara Larisa, Ciurea Robert Mihai, Ion Cristian de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „S.C. Happy Bee S.R.L.”;
         Mențiuni speciale:
             - Anton Maria, Bărău Elena Raluca, Cantoriu Anca Mihaela, Gherase Crina Andreea, Petrariu Andrada Maria de la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța, cu planul de afaceri „S.C. Telarro S.R.L.”;
             -Gușuleac George, Pădurariu Maira Rebeca de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași, cu planul de afaceri „Cinema Europolis”;
             - Bratovianu Andrada Elena, Racheru Adrian Ionuț de la Colegiul Național „Gr. C. Moisil” Onești, cu planul de afaceri „S.C. 4 Music S.R.L.”;
             - Lixandru Delia Gabriela, Mocanu Irina Elena de la Colegiul Național „Virgil Madgearu” Galați, cu planul de afaceri „Înființarea unei pensiuni turistice”.